fbpx
kontakt telefon
0605377735

Koji sport i kakav trener je najboji za dete?

Koji sport i kakav trener je najboji za dete?


Koliko ljudi, toliko i ćudi, tako da se ne može pričati ni o najboljem sportu, ni o jednom univerzalnom modelu trenera dece.

Prva stvar koju treba da se zapitate kod izbora i sporta i trenera nije ta na koji sport želite da upišete dete, niti kakav bi vam trener odgovarao, pa čak ni koje su vaše ambicije u vezi s tim. Prva prvcata stvar koju morate rešiti je kakva ste vi osoba, s jedne strane, a s druge: kakva osoba želite da budete.

U slučaju da ste upravo onakvi kakvi želite da budete, onda ne bi trebalo da imate problem u komunikaciji s vašim detetom. Objasnite mu, na njemu prihvatljiv i razumljiv način, da je život satkan od obaveza i da je jedna od  njegovih obaveza da ide na trening.

Sportovi za decu, posebno za onu do sedme – osme godine, vrlo su slični. U ovom periodu dečjeg razvoja akcenat se ne bi smeo stavljati na sportski rezultat, već na psiho-fizičke razvojne aspekte. Za stariju decu, ako ne mislite da od njih pravite vrhunske sportiste, iako se sportovi razlikuju, svaki pruža kvalitete koji doprinose celokupnom razvoju deteta. Možete i sami napraviti procenu u skladu sa tim koliko dobro poznajete svoje dete, kakav bi mu sport doneo najviše radosti i razvio dovoljno motivacije da mu treninzi ne budu mrska obaveza.

Kada želite da dete krene na treninge, super je ako imate preporuku da je neki dečiji sportski klub dobar.

Ako niste te sreće, ali imate ideju kojim bi sportom želeli da se vaše dete bavi, onda se prošetajte od kluba do kluba. Pogledajte u kojim se uslovima trenira. Što se procene trenera tiče, budite svesni da je to osoba koja će vam postati partner u odgoju dece.

Trener vam je partner u odgoju dece

Treba da znate da deca uče po modelu i da im njihov trener postaje uzor. Zato je bitno kako trener izgleda, kako se ponaša, kako priča i šta priča. Ako je sve to u skladu sa vašim sistemom vrednosti, onda je to dobra polazna osnova za početak pružanja poverenja ovoj osobi. Sledeća stvar je da li su vaše dete i trener uspostavili dobar odnos međusobnog uvažavanja, dobre komunikacije i pozitivnih emocija. Ako je i ovaj uslov ispunjen, što ćete znati već nakon nekoliko treninga, kao roditelj imate obavezu  da i vi sa trenerom uspostavite isti takav odnos. Pošto ste ga već prihvatili kao partnera u odgoju vašeg deteta, tako se i ponašajte. Razgovarajte s trenerom, konsultujte se, zajednički donosite odluke u vezi sa eventualnim krizama koje se kod deteta javljaju povodom treninga, obaveštavajte ga o potencijalnim krizama koje dete ima van treninga, a koje mogu uticati na trenažni proces. Trener vašeg deteta treba da vam je blizak, da ga veoma cenite, podržavate i pomažete mu tako što ćete, osim dobre komunikacije, na vreme i redovno plaćati članarinu.

Zanimljivo može biti, ako nemate neke posebne želje oko sporta za dete, da zajedno sa njim guglate, gledate razne sportove u kojima učestvuju deca. Napravite neke kategorije. Ekipne i pojedinačne sportove. Sportove sa loptom. Borilačke sportove. Pre nego što mu pokažete, probajte sami da provedete neko vreme birajući reprezentativne linkove koji verujete da bi rezonovali s vašim detetom. Pa kad se dogovorite oko toga koji će, onda opet u potragu za trenerom i uslovima. Najbolje prvo sami, pa kad se uverite da ste zadovoljni, onda i sa detetom.

A ako niste osoba kakva želite da budete, najbolji trener za vas je vaše dete. Što više i što sadržajnije se družite sa njim ili njima. Nemojte ih usmeravati. Trudite se da ih dobro upoznate i da od njih učite kako biti sa sobom jedno. Pored toga, nađite vremena za sebe. Krenite na jogu ili karate. Probajte otvoreno da razgovarate s nekim, iditekod psihoterapeuta. Budite surovo iskreni prema sebi . Prihvatite sebe baš takve. Oduvajte sve ono što vas sprečava da budete sa sobom jedno. Idite u prirodu, šetajte, čitajte, slušajte audio knjige. Mi vam, evo, preporučujemo jednu

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *