PIŠITE NAM
POZOVITE
060 5377735

KARATE JAČA ZDRAVLJE

Kada je telo aktivno, ono ostvaruje svoju prirodnu svrhu. Nedovoljno kretanja smanjuje njegovu funkcionalnost i dovodi do poremećaja u razvoju nekih delova. Kada telo ne ostvaruje svoj potencijal, kao reakcija na to dolazi i do narušavanja zdravlja. Poznata je starogrčka krilatica: „U zdravom telu, zdrav duh“. Često se zaboravlja na to da je taj proces recipročan i da je, takođe: „U zdravom duhu, zdravo telo“. Zdrav duh je kada osećamo radost, kada smo nesputani, kada prihvatamo izazove i voljni smo da se hvatamo s njima u koštac.

Karate za decu upravo izgrađuje ovaj borbeni sklop ličnosti. Sama ova borilačka veština je takva da kod dece podstiče unutrašnju snagu. Uz dodatni angažman učitelja karatea na razvoju motivacije kod dece i pravilnom vaspitnom usmeravanju, karate za decu postaje svojevrsna škola života.

Današnje vreme je takvo da virtuelna stvarnost sve više zamenjuje življenu. Konzumiranjem sadržaja sa televizije i igranjem igrica na mobilnim i na kompjuterma, deca zamenjuju svet za svet. U virtuelnom svetu ona su aktivna. Ona se kreću, doživljavaju snažne emotivne reakcije, empatišu se i poistovećuju sa virtuelnim junacima, postaju deo zabavne mašinerije smišljene tako da privuče pažnju i uguši volju za stvarnim životom. Onim životom u kojem se manje kreću, zbog čega njihovo telo gubi na funkcionalnosti.

Karate vežbamo bosi. Tako ostavrujemo energetsku vezu sa zemljom, ali i aktiviramo mišiće stopala, čime se popravlja njegov svod. U izvođenju karate tehnike aktivirani su podjednako svi mišići. Pokreti su praćeni mentalnom koncentracijom. To rezultuje ravnomernim fizičkim razvojem, a, istovremeno, i jačanjem duha. Raznovrsnost karate tehnika i kompleksnost pokreta pozitivno utiču i na mentalni razvoj, na  povećanje IQ-a. Posebno kod mlađih vežbača.

Ove karakteristike karatea čine ga često preporučivanim od strane pedijatara, kako kao prevencija od raznih bolesti i fizičkih razvojnih anomalija, u narodu poznatih kao: “ravni tabani”, “kriva kičma”, “spuštena ramena”, “pileće grudi”, “x-o noge”, tako i kao terapijsko sredstvo da se isprave te razvojne anomalije.

Funakoši Gičin (1868-1957), sistematizator karate tehnike i tvorac modernog karatea, u svojoj autobiografiji piše sledeće o vezi između njegovog zdravlja i bavljenja karateom:

“Bio sam bolešljiva beba i slabašno dete; zbog toga je bilo savetovano, u vreme dok sam još bio sasvim mali, da bi trebalo da počnem da izučavam karate, u cilju prevazilaženja tih nedostataka. Tako sam i postupio, ali u samom početku sa veoma malim interesovanjem. Međutim, u drugoj polovini moga školovanja u osnovnoj školi, nakon što je moje zdravlje počelo osetno da se poboljšava, počelo je da raste i moje interesovanje za karate.

karate stop virusima

Ubrzo sam otkrio da me je karate u potpunosti opčinio. Želeći da ovladam njime, prionuo sam duhom i telom, srcem i razumom. Bio sam slabašno, neodlučno i povučeno dete; u vreme kad sam se zamomčio, osećao sam se snažnim, energičnim i otvorenim.

Kad se osvrnem na devet decenija mog života – od detinjstva, preko mladosti, zrelosti do (koristeći izraz koji ne volim) starosti – jasno mi je da, zahvaljujući mojoj posvećenosti karate-dou, nijednom nisam morao da tražim pomoć lekara. Nikada u životu nisam posegnuo ni za kakvim lekom, za pilulama, eliksirima, čak ni za jednom injekcijom. Zadnjih godina me prijatelji optužuju da sam besmrtan; to je šala na koju mogu jedino da odgovorim ozbiljno, ali jednostavno – moje telo je tako dobro utrenirano da suzbija sve bolesti”.

Mi smo pristup karateu prilagodili deci i posebno trening koncipirali tako da ona, za razliku od sensei Funakošija, odmah krenu u karate sa većim interesovanjem.